Vaststellingsovereenkomst ontslag bij verstoorde arbeidsrelatie

Een verstoorde arbeidsrelatie kan leiden tot ontslag. Het hoeft dan niet perse tot een rechtszaak te komen. Werkgever en werknemer kunnen in die situatie ervoor kiezen om een vaststellingsovereenkomst met elkaar aan te gaan. Ook wel beeindigingsovereenkomst genoemd. Het voordeel daarvan is dat partijen op een fatsoenlijke manier uit elkaar kunnen gaan. Ook blijven de juridische kosten hierdoor beperkt. En beide partijen hebben zekerheid. Als de vaststellingsovereenkomst goed wordt opgesteld, behoudt de werknemer op het recht op een WW-uitkering.

Wanneer is er sprake van een verstoorde arbeidsrelatie?

Er kan van alles aan de hand zijn. Er kan een persoonlijk conflict zijn tussen werkgever en werknemer. Het kan zijn dat werknemer en werkgever anders denken over hoe het werk uitgevoerd moet worden. Ook kan er sprake zijn van een conflictsituatie tussen collega’s onderling.

Er kan dan aan de kantonrechter verzocht worden om ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Maar zoals gezegd kan de arbeidsovereenkomst ook beëindigd worden door een vaststellingsovereenkomst.

Heb ik recht op een ontslagvergoeding bij een verstoorde arbeidsrelatie?

Dat ligt aan de specifieke situatie. Is het ontslag meer te wijten aan de werkgever of aan de werknemer? Als de werkgever veel valt te verwijten dan kan de kantonrechter naast de transitievergoeding een aanvullende billijke vergoeding opleggen. Als de werknemer ernstig verwijtbaar gedrag verweten kan worden, dan kan hij zelfs het recht op een transitievergoeding verspelen. Al komt dat niet zo vaak voor.

Onze ervaren advocaat kan u helpen als er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp, neem contact met ons op.